Regels en afspraken


Gaat bij jouw kind de nekharen overeind staan als je zegt, 'ja, dat is nou eenmaal de regel'. Merk je dat je kind direct in opstand komt  en het temperament wordt aangewakkerd?


Kinderen met een sterke wil zijn allergisch voor het woordje 'moeten'. En moeten hoort toch echt wel bij regels en afspraken. Weet dat er een verschil zit tussen regels en afspraken.


Regels maak je namelijk eenzijdig en afspraken maak je samen.


Bepaal wat jij echt belangrijk vindt en maak daar regels over. Belangrijk is dat iedereen zich aan deze regels houdt, wees dus zeker ook een voorbeeld hierin. Bespreek ook met je kind wat de consequenties zijn als één van jullie zich niet aan de regels houdt. En benoem dat je elkaar hier op aan kunt spreken. 


Afspraken maak je samen. Betrek je kind bij het maken van afspraken. Stel vragen hoe hij of zij ergens over denkt. Waarom vind je het belangrijk dat de afspraak nagekomen wordt? En wat gebeurt er als dat niet gedaan wordt? Doordat hij inspraak heeft, voelt jouw kind zich seriues genomen en gehoord. Hierdoor zal jouw kind ook beter de afspraken nakomen.

Muziek en tekst: Mizzemos

Illustraties: Martine Goudappel

Het lied van Draakje Vurig


Voor al die lieve vurige kindjes die zo nu en dan in vuur staan.


Die zich afvragen wat er aan de hand is, waarom ze zo boos worden? Zich misschien anders voelen dan andere kinderen. Voor hen die zich niet begrepen voelen. Laat het een steuntje in de rug zijn. 

Grenzen stellen en randjes opzoeken

 

Je hebt kinderen die het oké vinden wat de ouders zeggen en hier in mee gaan. Je hebt ook kinderen die ja zeggen en nee doen. Die de randjes opzoeken, kijken hoe ver ze kunnen gaan en zelf hun grenzen willen bepalen. Dit gedrag kan bij ouders nogal eens zorgen voor frustraties. Want ja, jij weet al waar het op uit draait; (in dit geval) natte voeten

 

Juist bij kinderen met een sterke wil is het belangrijk dat ze de kans krijgen om zelf keuzes te maken. En fouten te maken, want hier leren ze alleen maar van. Zo lang je als ouder weet dat de consequenties behapbaar zijn en niet (levens)bedreigend, kun je kinderen best wat laten aanmodderen en uitzoeken. Ontdekken is zoveel leuker dan het opgelegd te krijgen. En kies als ouder over welke onderwerpen je strijd wilt maken. Dat scheelt bij jou een hoop frustratie, je kind ervaart meer vrijheid, een echte win-win situatie dus!