Methodieken

Ik maak gebruik van diverse methodes en combineer deze graag tot mijn eigen werkwijze. Welke methode er gebruikt word is afhankelijk van jouw behoefte en hulpvraag. In de volgende methodes ben ik geschoold en heb ik de nodige ervaring. Kind In Evenwicht (KIE)

KIE staat voor Kind In Evenwicht. De basis ligt in de neuro-emotionele integratie (NEI) en is verder ontwikkeld door Carla van Wensen (www.carlavanwensen.nl), tot een manier van werken die prettig en doeltreffend is. Op een speelse en snelle manier wordt ontdekt waarom het kind fysiek en/of emotioneel vastloopt en blokkades in het denken en handelen begrepen worden. Ons lijf heeft antwoord op alle vragen, want het kent ons als geen ander. Met KIE laten we de spieren jouw verhaal vertellen, praten is dan niet nodig.

Tijdens de behandeling wordt er gewerkt aan het integreren (het begrijpen) van deze emoties. Dit gebeurt aan de hand van de O-ring test, of met behulp van de biosensor. Door het oplossen van blokkades kunnen de energieën weer vrij stromen met als resultaat dat het kind weer lekker in zijn vel komt te zitten.


Voor wie is KIE coaching geschikt?

Deze methode werkt voor kinderen van alle leeftijden (0 tot 100 jaar)

Kinderbrein & Bewegen 

Kinderbrein & Bewegen is evenals KIE ontwikkelt door Carla van Wensen. Kijkende naar de bewegingen van het kind kun je zien waar het fysiek of sociaal-emotioneel vastloopt. Met zijn gedrag of houding laat het kind zien waar het tegen aanloopt. Zo kijk ik naar (niet geïntegreerde) reflexen en bewegingsleer. De ontwikkeling van het brein en bewegen zijn aan elkaar gekoppeld. Wanneer dit niet goed op elkaar aansluit, wanneer brein en bewegen elkaar niet begrijpen, zorgt dit voor last. Dit kan zorgen voor niet gewenst gedrag, onbegrepen lichamelijk klachten, (motorische) ontwikkelingsachterstand, leerproblemen en angst. 


Om er voor te zorgen dat je kind weer lekker in zijn vel komt te zitten, zich soepel beweegt en leert, laten we hem nieuwe of andere bewegingen en aanrakingen ervaren. Dit doe ik door middel van massages en oefeningen die ik de ouder/ begeleider leer om het zo ook thuis toe te passen. Het aanleren van nieuwe patronen kost tijd, het is dan ook van belang dat er thuis voldoende geoefend wordt. 


Voor wie is Kinderbrein & Bewegen geschikt?

Deze methode werkt voor kinderen van alle leeftijden (0 tot 100 jaar).

Kinderen vertellen niet altijd wat er misgaat. Ze laten het wel altijd zien. Aangestuurd door het brein laten ze via lichaamstaal, emoties of via het bewegen weten dat het niet goed met hen gaat. Dat gebeurt reflexmatig, onder invloed van bewegingspatronen, waarbij het brein slechts één doel heeft: beschermen om te kunnen overleven. Dit is een fijne methode voor kinderen die niet gewenst gedrag vertonen, last hebben van niet begrepen fysieke klachten, angsten, ADHD. Evenals voor kinderen waarbij de geboorte niet soepel is verlopen, denk hierbij aan (geboorte) trauma's, hechting en veiligheid. 

  NEI, Neuro Emotionele Integratie

  Met Neuro Emotionele Integratie, in het kort NEI, vind je de oorsprong van de disbalans die tot je klachten heeft geleid. Je gaat naar de oorzaak van je klachten en herstelt de balans. Oude patronen laat je los, waardoor symptomen zoals fysieke, emotionele, mentale en energetische klachten verdwijnen. Lange praatsessies zijn niet nodig. Ook herbeleving van trauma’s hoeft niet. De kracht van NEI is dan ook dat je snel tot de kern van het probleem komt. Dit wordt via het onderbewustzijn opgespoord. Onbewuste delen worden bewust gemaakt. Veel van je ervaringen ben je vergeten of heb je weggestopt. Je bent je er niet van bewust. Deze onbewuste delen worden wel in je lichaam opgeslagen. Ons onderbewustzijn fungeert als het ware zoals de harde schijf van je computer. Alle antwoorden en informatie zijn voorhanden. Op deze manier kunnen onbewuste delen invloed uitoefenen op de cellen en het celgeheugen en zo voor lichamelijke, mentale, psychische of energetische klachten zorgen.


  Voor wie is NEI geschikt?

  Deze behandelmethode is inzetbaar bij jong en oud met uiteenlopende klachten. Het voordeel bij deze methode is dat het niet nodig is om veel te praten of trauma's her te beleven. Te denken valt aan de volgende soort klachten:

  • lichamelijke klachten (rugpijn, uitslag, hooikoorts, etc.)
  • emotionele problemen (niet lekker in je vel, ongelukkig, belemmerende emoties, etc.)
  • gedragsproblemen (ADHD, autisme, met/zonder etiket, etc.)
  • chronische ziekten (prikkelbare darm, migraine, reuma, diabetes, etc.)
  • zwangerschap of kinderwens
  • leerproblemen (dyslexie, dyscalculie, etc.)
  • verslavingen (gamen, eten, gokken, etc.)
  • persoonlijke ontwikkeling (je wilt het anders, een check-up, etc.).


  Hooggevoelig

  Hooggevoelig, hoogsensitief, HSP, het staat allemaal voor hetzelfde. Het betekent dat er een complexere, diepgaandere verwerking van binnenkomende prikkels plaatsvind. Het vinden van de juiste balans en te leren wat voor jou werkt is soms best lastig. Waar moet je rekening mee houden en hoe integreer je het in je dagelijks leven. Coaching zorgt ervoor dat het denken, voelen en doen op één lijn zit. En dat alles in verhouding staat. Op die manier profiteer je van jouw gevoeligheid en ervaar je het als meerwaarde!


  Voor wie is hooggevoeligheid coaching geschikt?

  Zoals de naam al doet vermoeden, is deze vorm geschikt voor iedereen die zich herkent in hooggevoeligheid. Heb je ondersteuning nodig bij het onderzoeken waar jouw talenten liggen. En op welke manier je het beste  kunt omgaan met je valkuilen? Aan de hand van coaching, het toepassen van verschillende oefeningen en lichaamsbewust leven, haal je het beste uit jouw hooggevoeligheid.


  HG&SW

  HG&SW staat voor hooggevoelig & strong willed, ook wel hooggevoelig met een sterke wil genoemd. 30% van alle hooggevoelige hebben de combinatie met een sterke wil. Een lastige combinatie omdat zij aan de ene kant tijd nodig hebben om de opgedane prikkels te verwerken, en aan de andere kant juist extra prikkels opzoeken. Als je HG&SW bent, kan dit lastig zijn voor jezelf, maar zeker ook voor een uitdaging zorgen bij de opvoeding. Deze kinderen zijn namelijk erg sterk in het voorhouden van een spiegel. Hierdoor word je behoorlijk met jezelf geconfronteerd. Dit kan best heftig zijn en ook bij de ouders de nodige emoties oproepen. De kans is namelijk groot dat je zelf ook hooggevoelig bent. Je doet zo je best, wil de harmonie bewaren en dit zorgt ervoor dat je constant op je tenen gaat lopen. Terwijl de confrontaties evengoed blijven komen.


  Voor wie is HG&SW coaching geschikt?

  Kost het opvoeden van je kind(eren) meer energie dan je zou willen? Ben je de constante strubbelingen zat? Wil je graag inzien op welke manier het wel werkt? Dan is coaching wellicht iets voor jou? Mogelijk vind je de ouder training van HG&SW kinderen ook interessant om te volgen. 


  Re-integratie diensten UWV

  Als hooggevoeligheidsdeskundige ben ik verbonden aan Hooggevoelig heel gewoon. Samen met collega coaches maak ik deel uit van het landelijk dekkende netwerk bij coaching en re-integratie begeleiding. Voor UWV doen we binnen de re-integratiediensten de Werkfit, Modulaire en Naar Werk trajecten. Voor andere werkgevers en bedrijven doen we trajecten op maat. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van het volgen van een traject of ben je benieuwd wat Hooggevoelig heel gewoon binnen jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met mij of Hooggevoelig heel gewoon. Dit kan via info@hooggevoeligheelgewoon.nl of bel naar 0570-643053. Er wordt dan gekeken naar wat jouw behoeftes zijn en zij stemmen dan ook verder af met bijvoorbeeld het UWV of de werkgever. Als je kunt starten wordt er eerst een vrijblijvend klikgesprek gepland om kennis te maken, en uiteraard te kijken of het klikt. 


  Voor wie zijn deze trajecten bedoelt?

  Welk traject bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wil je handvatten aangereikt krijgen, een manier leren waarop jij met jouw hooggevoeligheid om kan gaan. En jezelf in je kracht kan zetten? Of wil jij jouw positie op de arbeidsmarkt te verstevigen? Gedurende jouw re-integratietraject krijg je meer kennis over hooggevoeligheid. Wat betekent dit nu voor jou en op welke manier kun je dit integreren in je leven. Je leert jouw talenten en kwaliteiten te benoemen, welke persoonlijke eigenschappen maken jou als mens, als collega uniek. Uiteraard wordt er ook gekeken waar je tegen aan loopt en liep in je vorige baan, welke valkuilen zijn er en hoe kun je hier het beste mee omgaan. Ook wordt er gekeken op welke manier je weer kunt integreren in het werkveld, welke stappen dienen er gezet te worden om te kunnen beginnen. Rekening houdend met jouw wensen, behoeften, kwaliteiten en eigenheid. Welke stap wil en kan jij zetten? Welke functie past jou het best en bij wat voor bedrijf gaat jouw hart sneller kloppen? Met als doel de nodige inzicht en vertrouwen te krijgen zodat jij de voor jou benodigde stap kan zetten.

  Alleen geboren Tweeling

  Eén op de tien zwangerschappen begint met een twee- of meerling. Iets wat veelal niet wordt opgemerkt, omdat al voordat de eerste echo gemaakt wordt, één of meer embryo's overlijdt. Ondanks het prille begin, ben je als mens in wording bewust van wat er om je heen gebeurt, dit wordt opgeslagen in je lichaamsbewustzijn.

  Hoe kort je misschien ook samen bent geweest in de buik, je kan er de rest van je leven toch last van ondervinden. Zoals een (groot) gevoel van eenzaamheid, onverklaarbare schuldgevoelens en een onvervulbaar verlangen naar eenheid.

  In het boek 'Het drama in de moederschoot' schrijft het psychologen echtpaar Austermann hun bevindingen van jarenlang onderzoek. Het geeft een heldere kijk en veel (h)erkenning, echt een aanrader.


  Voor wie is deze methode bedoelt?

  Heb je het idee dat jij een alleen geboren tweeling bent? Met therapie zorg je er voor dat het lichaam en brein het begrijpen, dat het geïntegreerd wordt en het op die manier een plekje krijgt. Met de biosensor krijg je antwoorden die je hoofd (nog) niet weten, maar je onderbewustzijn allang weet. Begrijp waar bepaald gevoel vandaan komt zodat je verder kunt zonder schuldgevoel, eenzaamheid en het grote missen.

  De Innerlijke Familie

  De methode van de Innerlijke Familie is ontwikkeld door Arienne Klijn en gaat er vanuit dat ieder mens een innerlijk jongetje, meisje, man en vrouw heeft. Met ieder bijpassende kwaliteiten en schaduwkanten. De methode wordt ingezet als een gemeenschappelijke taal en metafoor om lastige situaties te bespreken, inzicht te verwerven en oplossingen te zien. Het is een inspirerende en luchtige werkwijze om snel zicht en grip te krijgen. Door jezelf en anderen op deze nieuwe manier te bekijken kun je makkelijker verschillen overbruggen en er samen iets van maken. Je innerlijke familie blijft je leven lang bij jou horen. Als volwassene heb je dan ook nog altijd je kind schilden. En gelukkig maar, want door de familieleden optimaal met elkaar te laten samenwerken, haal je het beste uit jezelf én anderen.

  Op een speelse manier wordt de situatie waar je last van ondervindt, in kaart gebracht. Met verschillende oefeningen ga je ervaren hoe het is om vanuit een bepaald familielid te reageren; welke voordelen haal je hieruit. Ook krijg je een duidelijk beeld van de situatie door een opstelling te maken van jouw Innerlijke Familie. Wat gebeurt er met ieder familielid afzonderlijk. Door van positie te veranderen met de poppetjes krijg je helder voor ogen wat het effect is als je de familie met elkaar laat samenwerken. Je ziet duidelijk de invloed van het familielid met de meeste zeggenschap en wat dit voor de dynamiek in de familie betekent.

  Pak de regie door te dansen met jouw innerlijke schilden; wanneer zet je welke kwaliteiten van een familielid naar voren om het beste uit een situatie te halen. Hoe je dat doet, leer ik je graag!


  Voor wie is de methode van Innerlijke Familie geschikt?

  Heb je moeite om eigenschappen van jezelf of anderen te accepteren? Vind je het lastig om keuzes te maken? Kun je moeilijk ontspannen? Zorg je goed voor anderen, maar niet zo goed voor jezelf? Dan biedt deze methode zeker uitkomst.